Home » Dirigent

Foto: Sjaak Verboom

 

Elisabeth Blom, sopraan en dirigent

Elisabeth Blom begon haar professionele muziekcarrière toen ze Ruach Vocaal Jeugdensemble oprichtte in 2003. Onder haar leiding ontpopte dit koor zich van een eenvoudig kinderkoor tot een koor in het topsegment. In 2012 behaalde Ruach de jury- en publieksprijs op het Nederlands Koorfestival en werd daarmee 'Koor van het Jaar 2012'. In het jaar erna maakte het koor de cd 'The Christ Child' en werkte in 2014 mee aan de cd 'Tombeau' ter gelegenheid van 75 jaar Daan Manneke.  

 

In 2015 richtte Elisabeth The Zed Chamber Choir en The Zed Consort op, in 2021 voortgezet onder de naam 'Hollands Collectief': www.hollandscollectief.com Dit professionele ensemble combineert oude met nieuwe muziek, waarbij Nederlandse componisten een prominente plaats krijgen. Elisabeth is bij Hollands Collectief artistiek leider en sopraan. 

In 2021 richtte zij Lux Vocaal Ensemble op, het eerste professionele ensemble in de provincie Flevoland.

 

Elisabeth genoot zanglessen van Margareth Roest, Esther Putter, Connie de Jongh, Harjo Pasveer, Rita Dams en momenteel van Hanneke de Wit. 

Als sopraan zingt ze in de kerngroep van Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss, Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman en sinds november 2018 is ze als sopraan verbonden aan het Nederlands kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra. Daarnaast treedt zij regelmatig op als sopraansoliste.

 

Elisabeth studeerde koordirektie aan het Rotterdams Conservatorium bij Wiecher Mandemaker en deed de masteropleiding koordirektie bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Haags Conservatorium. Ze nam deel aan diverse masterclasses, waaronder de Kurt Thomas Cursus en de internationale masterclass for choral conductors van Studium Chorale in Maastricht, waaraan ze ook 10 jaar als sopraan verbonden is geweest.

Van 2007-2015 was ze dirigent van het Roosevelt College Choir in Middelburg. Elisabeth doceerde solfège, stemvorming en basisvaardigheden koorzang, het koor groeide uit tot een hoog niveau en maakte de cd 'Call for Freedom'.

Ze is vanaf 2017 de opvolger van Daan Manneke als dirigent bij Cappella Breda. Met dit koor heeft ze inmiddels een aantal spraakmakende uitvoeringen gegeven, waaronder 'Curse upon iron' van Veljo Tormis en natuurlijk vele werken van Daan Manneke.